Kendi deyimimle, “Deli Kral” enflasyondan paramızı nasıl koruyabiliriz? Elbette doğru yatırımla. Anlatacağım, hepsini ama öncesinde enflasyon nedir kısaca açıklayalım.
Enflasyon, ekonomi içerisindeki tüm hizmet ve mal fiyatlarının sürekli olarak artışı anlamına gelir. Düşünün eğer bugün herhangi bir malı veya hizmeti 100 liradan satın alıyorsanız, gelecek zamanlarda aynı mal veya hizmet 108 lira olursa bu ancak enflasyonla açıklanabilir. Elbette enflasyondan bahsedebilmemiz için yalnızca belirli mal ve hizmetlerde değil, ekonomideki tüm hizmet ve mallarda artış sürekli fiyat artışı yaşanması gerekir. Ülkemizde enflasyon oranı uzun süredir %8 olduğundan dolayı yukarıdaki örneği verdiğimi de açıklayayım.
Enflasyondan paramızı korumak için ne yapmalıyız?
Bireyler enflasyondan paralarını korumak için genelde yatırıma yönelirler. Bu yatırım ürünleri; vadeli hesaplar, gecelik faiz veren hesaplar, borsa, forex, karma fonlar, likit fonlar veya gayrimenkul dahi olabilir. Burada önemli olan paranın değer kaybetmesinin önüne geçmek ve enflasyon oranının üzerinde getiri elde etmektir.
Yine her zaman yaptığım gibi örnekle durumu daha net izah etmeye çalışacağım.
Ne dedik, ülkemizde enflasyon oranı %8 seviyesinde peki, bunu veri olarak kabul edelim. Cebimizde 100 lira paramız olsun, paramızı enflasyondan korumak için öyle bir yatırım yapmalıyız ki, bize en az %8 kar getirsin. Paramızı %10 faiz oranıyla cepte değil de vadeli banka hesabımızda tutmuş olalım, aldığımız faizle birlikte enflasyon oranının %8 olduğu bir ekonomide %2 getiri elde etmiş oluruz. Yani cebimizdeki 100 liramız enflasyondan korunduğu gibi aynı zamanda bize %2 reel getiri sağlamış olur. Paramızı değerlendirmemiş olsaydık da bugün 100 liraya alabildiğimiz hizmet veya mal için gelecekte 108 lira vermemiz gerekecekti.
Enflasyondan paranızı koruyabilmek için tercih edebileceğiniz birçok yatırım aracı var. Aralarında riskli olanlar ve risksiz olanlar da var. Kendinize uygun yatırım aracını seçerek, paranızın enflasyonla değer kaybetmemesini sağlayabilirsiniz.
Enflasyona karşı en iyi çare kesinlikle mevduat değildir önce bunu netleştirelim. Mevduat çoğu zaman enflasyon karşısında bekleneni vermiyor. Geçen yıl için konuşursak dolar alanlar kazandı. Piyasa ve ekonomiye göre karar vermek lazım o zamanki durum çok önemli.