Satıcıların ellerinde bulundurdukları menkul değerlerini belirli bir tarihte ve önceden kararlaştırılmış olan bir fiyat üzerinden geri alım vaadi ile satmasına repo adı verilmektedir.
Reponun 9 farklı türü bulunur. İşte o repo türleri:
Düz Repo: Bir gerçek ya da tüzel kişi,bir başka gerçek ya da tüzel kişiden menkul kıymet alıyor ve alım işleminden önce belirlenen süre sonunda, belirlenen bedelden menkul kıymet ilk sahibi tarafından geri satın alınıyorsa bu yapılan işlemin Düz Repo olduğunu gösterir. Düz repoyu genelde bankalar yapmaktadır.
Ters Repo: Menkul kıymeti satın alan tarafın amacı vade sonunda menkul kıymeti geri satmaktır. Ters repo yapanlar genelde yatırımcılardır.
Fiktif Repo:
2 durumu kapsamaktadır;
- Tek bir menkul kıymetin birden fazla alıcıya birden fazla işlem yapılarak satılması sonucu meydana gelir. Bu repo türünde satış durumunda menkul kıymeti alanlardan sadece bir tanesinin işlemi gerçek, diğerlerinin ise hayali kabul edilir.
- Menkul kıymetin satışını yapan tarafın portföyünde bulunmasına rağmen işlem gerçekleştirilemez ise el değiştiren şey menkul kıymet değil onu temsil eden dekont veya makbuzdur.
Sürekli Repo: Sözleşmede belirtilen vade sona erdiğinde repo vadesi kendiliğinden yenilenir. Özellikle gecelik repolarda ve kısa vadeli repolarda rastlanılan bu durum da herhangi bir tarafın ihbarı söz konusu değildir.
Döviz Swapı Repolar: Uluslararası para birimleri ile yapılan repo türüdür.
Vadeye Kadar Repo: Sözleşmede belirtilen vadenin sona ereceği tarihte repo ödemesinin gerçekleştirildiği repo türüdür.
Gecelik Repo: Gecelik repo işlemlerinde vade bir gündür. Bu tür repo işlemlerinde aksi kararlaştırılmadıkça valör aynı gündür ve nihai takas ertesi gün gerçekleştirilir. Eğer valör cuma günü ise teslimat pazartesi olmakla birlikte işlem yine gecelik repodur.
Repo piyasasında en fazla ciroya sahip kalem, gecelik repodur.
Açık Repo: Vadesi belirlenmemiş yani vadesi bulunmayan repolardır.
Esnek Repo: Alıcı olan tarafın yani para yatıran yatırımcının repo sözleşmesinde yer alan tarih ve koşullar çerçevesinde geri alabilme hakkı karşılığında, belli faiz oranı üzerinden ödeme yapacağı konusunda esneklik ayrıcalığı tanıyan işlemdir.